Smulfun

Taarten cupcakes en bruidstaarten!

Geschiedenis van de bruidstaart

Door Redactie, 28/11/2013 - 11:51
Aansnijden bruidstaart
Bruidstaart aansnijden
Bruidstaart aansnijden

In de 18e eeuw werd in Nederland vooral vruchtengebak gegeten op een bruiloft. Deze werd gemaakt van fijne suiker, witte bloem en in sterke drank gedrenkte vruchten.

1901 was het jaar dat ons land kennismaakte met de klassieke bruidstaart. Onze koningin van destijds, Wilhelmina, had een enorme taart bij haar huwelijk met verschillende lagen en geheel in Engelse stijl. Deze ‘royal cake’ stamde weer af van de gigantische bruidstaart die de Engelse koningin Victoria voor het huwelijk van haar dochter liet maken in de 19e eeuw. Zodoende werd dit de norm voor de Europese koningshuizen en adellijke families.

Toch duurde het na 1901 zeker zo’n 50 jaar voordat de bruidstaart ingeburgerd zou zijn. In de jaren ‘90 werd de klassieke Engelse bruidstaart echt meer de norm.

Elk land zijn versie

Romeinen 

Zo zouden de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden tijdens de huwelijksplechtigheid een soort van koek eten, confarreatio, waarvan het bruidspaar de eerste hap nam. Vervolgens werd de koek in stukken gebroken om de goden gunstig te stemmen zodat het stel veel kinderen zou krijgen.

Engeland

In Engeland brachten in de Middeleeuwen de gasten elk een kleine koek of taart mee die gestapeld werd op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen, zou dat veel geluk brengen. 

Frankrijk

Een ander verhaal komt uit Frankrijk. Daar zou een kok gebak hebben gestapeld en deze met glazuur bedekt hebben tegen het omvallen. Deze piramidevorm zien we nog steeds terug in de huidige bruidstaart. De grootste taart onder en de kleinste boven. Al is er ook weer een verhaal dat er juist een Engelse kok was die geïnspireerd werd door de Bride’s Church, een kathedraal met een spierwitte toren, die bestaat uit vijf lagen op elkaar. Net als bij een bruidstaart dus.

Tradities

Bruidstaart proeven
Bruidspaar neemt eerste stukje

Samen de taart aansnijden voor verbondenheid

Het aansnijden van de taart kun je wel een traditie noemen. Na alle oh’s en ah’s van de familie en vrienden, pakt de bruid het mes om de onderste bruidstaart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid. Het staat symbolisch voor de belofte om voor elkaar te zorgen.

Het eerste stuk taart is voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.

Bruidstaart invriezen

Vergeet niet om een stukje taart voor het bruidsmeisje te bewaren. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer het bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zij zal gaan dromen over haar toekomstige echtgenoot. Dit is vooral onder de Engelsen een traditie.

Er bestaat ook een andere verklaring voor het wit. Hoe beter de suiker was, hoe witter het glazuur zou zijn. Niet iedereen kon de ‘beste en fijnste suiker’ betalen. Zo was de rijkdom en de invloed van de familie hiervan af te zien. Hoe witter de taart, hoe rijker je was.

Puur en maagdelijk wit

De bruidstaart is van oorsprong wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, dus logischerwijs moest de taart ook wit zijn. In Engeland liggen de ‘roots’ van de bruidstaart. De Engelsen noemden de taart ‘bride’s cake’. In Nederland noemen we het ook de ‘bruidstaart’. De bruid was namelijk belangrijk en de hele dag draaide om haar.

Lagen

Traditionele bruidstaart
Traditionele bruidstaart

Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. Elke laag is bestemd voor een gelegenheid. Zo is er een laag voor de receptie, eentje om uit te delen en de bovenste laag om in te vriezen. Deze eet je samen een jaar later als jullie precies één jaar getrouwd zijn.

Deze traditie ontstond al in de 18e eeuw en wordt hedendaags nog steeds toegepast. Het ingevroren deel kun je dan bijvoorbeeld bij jullie eerste huwelijksjubileum opeten. Op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en deze andere bijzondere gebeurtenis.

Vroeger was het ook normaal dat iedere laag van iets anders was gemaakt. Zo bestond de onderste laag uit witte suiker. Dit stond als symbool voor de liefde. In de tweede laag zat marsepein en dit stond symbool voor de bruidstijd. De bovenste laag bestond uit ‘plumcake’ (rijke vruchtencake). Dit werd gezien als afspiegeling van het huwelijk.

Tradities uit andere landen

  • In Oekraïne kan het bruidspaar op de receptie rekenen op een combinatie van brood, zout en wodka!
  • In Scandinavië zijn de gasten verplicht om een stukje taart te eten, anders loopt het wel heel slecht af voor het bruidspaar.
  • De Fransen bouwen graag een piramide van soesjes als traditionele bruidstaart.
  • In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om de gasten een stukje taart mee naar huis te geven.
De legende zegt dat een bruid nooit zelf haar bruidstaart mag bakken, omdat dit ongeluk zou brengen.

Op zoek naar een bruidstaart?

Ben je op zoek naar een bruidstaart van je dromen? Smulfun is gespecialiceerd in bruidstaarten en bruidscupcakes. Wij werken alleen met verse producten van topkwaliteit en hanteren een scherpe prijs. Bekijk de mogelijkheden on het kopje Trouwen!

croquembouche cake
Croquembouche pyramde van cake
sakotis cake
Sakotis ronde boomstam cake


Category: 

Reactie indienen

Beoordelingen

5
Xandra Broeders
De complimenten voor de taart, alles klopte, de smaak was echt heel goed en hij zag er fantastisch uit! Succes met Smulfun en zeker tot de...
5
Claudia Welten
Onderwerp: Taart
Bedankt voor de heerlijke taart. We hebben echt goede reacties gehad en iedereen vond het heerlijk! Ook de decoraties mooi gedetailleerd en helemaal...
5
Christel van de...
Ten behoeve van de communie van onze dochter bestelden wij bij Smulfun cupcakes. Lievelingskleur paars en we mochten eveneens een foto aanleveren....
5
Marsha Arts
Onderwerp: Communietaart
Geweldige taart om te zien en heerlijk om te eten! Zelfs mensen die eigenlijk geen taart lusten, hebben ervan gesmuld.